In de Zeeuwse wateren groeien het hele jaar door vele soorten zeewier. We hadden als eerste een vergunning om zeewier in de Oosterschelde te verzamelen en deze commercieel te verhandelen.
Dagelijks trekken we bij laag water over de droogvallende oevers van natuurgebied de Oosterschelde om daar Roodhoorntjeswier, Zeesla, Visdraadwier, Iersmos en Japans bessenwier en in het seizoen ook Wakamé te oogsten. ‘Dat laatste is als exotische verstekeling deze kant op gekomen. Waarschijnlijk in het ballastwater van schepen of bij geïmporteerde oesters. Het gedijt enorm goed in de Oosterschelde en de chefs werken er erg graag mee. In totaal hebben we hier zeker 150 verschillende soorten zeewier geteld die allemaal te eten zijn. Waarvan er 7 in grotere hoeveelheden voorkomen en leverbaar zijn.
Je hebt in zeewier duidelijke seizoenen. Van januari tot juni oogsten we bijvoorbeeld Wakamé en Japans bessenwier en Zee-eik terwijl je in de zomer, als het zeewater warm wordt, andere soorten ziet. Dan oogsten we Zeesla, Roodhoorntjeswier en Codium. We genieten van het enthousiasme dat we terug krijgen van chefs die met vers zeewier kunnen werken.
Ze maken er de prachtigste gerechten mee. En wier is gezond: als je tachtig gram zeewier eet, heb je voor een dag genoeg vitaminen en mineralen binnen. We oogsten dagelijks vers zeewier uit de Oosterschelde. Dit wier wordt bewaard in stromend Oosterschelde water. Zo blijft het zeewier op z’n best.
Om de aanvoer werkelijk constant te krijgen, hebben we de zeewierkotter YE 132 aangeschaft. Hiemee kunnen we met een speciaal ontwikkelde kor op wielen op grotere diepten over de bodem van de Oosterschelde om zeewieren te verzamelen. De oogst wordt daarna aan dek gesorteerd.
Het lekkerste zeewier komt dus gewoon uit eigen land. De oogst wordt ongeconserveerd geleverd en blijft vier tot zes dagen goed. De smaak is echter werkelijk onovertroffen. Kies dus niet voor zeewier maar voor zee(uw)wier, als u voor het beste wilt gaan.